افزایش قیمت خودروهای ارزانقیمت/ تیبا هاچ بک ۱۳۳ میلیون تومان شد
در حالی که در روز های گذشته قیمت خودروهای گروه پژو و پراید رشد چشمگیری داشته است، در ۲۴ ساعت گذشته سایر گروه های خودروسازی افزایش قیمت خیره کننده ای را تجربه کرده اند.
|
باخت جمعی در بازار خودرو
جهش بیسابقه قیمت خودرو طی دستکم دو سال گذشته برای کدام یک از اضلاع شکلدهنده این حوزه - بازیگران اصلی بازار - عایدی به همراه داشت؟ این پرسش از آنجا مطرح میشود که ظاهر ابرحباب قیمت خودرو، نفع سمت عرضه را القا میکند. اما بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد باخت جمعی در این بازار صورت گرفته که علت آن، پافشاری سیاستگذار بر «قیمتدستوری» و دیکته این سیاست به خودروسازان بوده است.
|
آخرین قیمت ها در بازار خودرو/ تداوم ریزش قیمت ها در بین خودروهای پژو
امروزهم مانند روزهای گذشته در بازار خودروهای داخلی ثبات قیمت حاکم است و با این وجود روند قیمت برخی از خودروها مانند ۲۰۶ تیپ ۲ مدل ۱۴۰۰ کماکان کاهشی است.
|
رشد نارضایتی مشتریان از کیفیت
موضوع کیفیت یکی از دغدغههای اصلی مصرفکنندگان خودروهای داخلی بوده، این در حالی است که خودروسازان همواره به بهانههای مختلف از جمله فراگیری تحریمها از بهبود کیفیت محصولات تولیدی خود شانه خالی میکنند. هر چند نمیتوان نقش تحریمها در وضعیت کمی و کیفی محصولات تولیدی خودروسازان را نادیده گرفت با این حال مصرفکنندگان خودرو پیش از اعمال تحریمها نیز چندان رضایتی از کیفیت خودروهای داخلی نداشتند.
|
تداوم ریزش قیمت ها/ ۲۰۷ اتوماتیک وارد کانال ۳۰۰ میلیونی شد
ریزش قیمت ها در بازار خودرو که از آغاز هفته جاری استارت خورده بود امروز نیز ادامه پیدا کرده است و این ریزش قیمت ها در حالی که در بین انواع خودروهای داخلی چشمگیر بوده است در بین خودروها مونتاژ نیز اتفاق افتاده است.
|
ترکیب شرکای خارجی خودروسازان خصوصی
افتوخیز خودروسازان خصوصی در دوره دو سال و نیم تحریم، این سوال را مطرح میکند که چنانچه تحریمها لغو شود وضعیت شرکتهای خودروساز خصوصی در دوران پساتحریم چگونه خواهد بود و تولید این شرکتها چه سمت و سویی پیدا خواهد کرد؟ بیتردید خودروسازان خصوصی در دوران تحریم بیش از دو خودروساز بزرگ کشور آسیب دیدند و این مساله به نوعی حیات این شرکتها را به مخاطره انداخت. بیشترین آسیبی که متوجه این شرکتها شد از سمت قطع همکاری شرکای بینالمللی با بخش خصوصی بود.
|
علت مردودی تولید خودرو
کارنامه ۱۱ ماهه تولید خودروی سواری از ناکامی در تحقق هدفگذاری سال ۹۹ در این حوزه صنعتی حکایت دارد. قرار بود ماهانه ۱۰۰ هزار خودروی جدید به بازار بیاید اما میانگین تولید ماهانه تا الان حدود ۷۱ هزار دستگاه سواری بوده است. علت این کارنامه مردودی - متناسب با برنامه - نوع سیاستگذاری است که امکان جهش تولید را سلب کرده است.
|
معمای زیان بیشتر با رشد فروش!
در شرایطی خودروسازان بزرگ جهانی برای سوددهی بیشتر اقدام به افزایش تیراژ محصولات تولیدی خود میکنند که در خودروسازی کشورمان به استناد صورتهای مالی خودروسازان، تولیدکنندگان هرچه بیشتر تولید کردهاند با ضرر بیشتری مواجه شدهاند. دلیل این موضوع نیز در نوع قیمتگذاری و مهمتر از آن حاکمیت دولتی بر سرنوشت صنعت خودروی ایران است.
|
رشد ۹۳ درصدی هزینه سربار خودروسازان
صورتهای مالی ارائه شده از سوی سه خودروساز بزرگ کشور به سازمان بورس، از رشد ۴۵ درصدی هزینههای سربار این سه شرکت در سال جاری حکایت دارد.
|
آغاز همکاری فورد و گوگل
فورد همکاری مشترکش با گوگل را تایید کرد و حالا بایستی ببینیم که فناوری های محصولات آینده این خودروساز آمریکایی چگونه خواهد شد.
|
سراب جهش خودرو با مصوبات متغیر
تغییرات خلقالساعه مصوبات و دستورالعملهای خودرویی در شرایطی بهعنوان یکی از چالشهای جدی تولیدکنندگان شناخته میشود که این موضوع امکان هر نوع برنامهریزی و ابتکار عمل را از مدیران خودروساز سلب کرده است.
|
غرش 12 سیلندر ها
نزدیک نیم قرن است که دارند با هم میجنگند. جدالی نه از جنس اسپرت های ریزاندام یا شاسی بلندهای پرمدعا. جدالی که هیچ خودروی دیگری نه می تواند وارد آن شود و نه جراتش را دارد. درباره نبرد بین مرسدس بنز S کلاس و بی ام و سری۷ آلپینا که با مروری بر تاریخچه هر دو برند مشخص می شود که این بار در مورد سری های خاص این دو رقیب دیرینه صحبت خواهیم کرد. سری هایی که در اشرافی گری و قدرت زبانزد همه هستند.
|
سومین تخلیه حباب خودرو
تحلیل نمودار قیمتی خودروهای پرتیراژ در دیماه به نسبت آذر سالجاری، از افت ۱۰ درصدی قیمت محصولات داخلی حکایت دارد. فعالان بازار پیشبینی میکنند با توجه به تداوم روند فعلی قیمتها در بازار و متعاقب آن دریافت سیگنالهای مثبت در عرضه سیاسی و اقتصادی، نزول قیمتها تا پایان سال ادامه خواهد داشت.
|
خودروسازان سرد شدند
با اعلام صورتهای مالی سه خودروساز بزرگ کشور به بورس، مشخص شد آنها در مجموع توانستهاند در ۱۰ ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته تولید خود را افزایش دهند.
|
موتور سه استوانه ملی رونمایی شد
مدیر عامل ایران خودرو گفت: اقداماتی صورت گرفته و الزاماتی داشتیم و در نهایت امروز از موتور سه استوانه رونمایی میکنیم.
|
یکهتازی خودرو در بازدهی منفی
بررسی مقایسهای بازارهای کشور در آذرماه نشاندهنده صدرنشینی خودرو در افت قیمت است. تحلیل آماری «دنیایاقتصاد» از روند قیمتی بازارها بیانگر آن است که خودرو در آخرین ماه از فصل پاییز، بیشترین کاهش قیمت را در مقایسه با بازارهای ارز، بورس، سکه و مسکن تجربه کرده است. آنچه مشخص است تخلیه حباب قیمتی خودرو که از اواسط آبان ماه آغاز شد در آذرماه نیز تداوم یافته و تخلیه بیشتر حباب قیمت را رقم زد.
|
آغاز یازدهمین فروشفوقالعاده ایرانخودرو/ اینبار ۳ محصول عرضه میشود
گروه صنعتی ایرانخودرو، در راستای پاسخگویی به نیاز مشتریان خود، امروز (سهشنبه) علاوه بر اینکه قرعهکشی اولین پیشفروش محصول جدید خود (تارا) را ۱۰ صبح انجام داده است، ثبتنام یازدهمین مرحله از طرح فروش فوقالعاده محصولات خود را با عرضه سه محصول راناپلاس، سورن پلاس و دنا به مدت سه روز (تا پایان روز پنجشنبه ۲۵ دیماه) به اجرا خواهد گذاشت.
|
اولین پیشفروش "تارا" آغاز شد
گروه صنعتی ایرانخودرو ثبتنام پیشفروش محصول جدید خود با نام ایرانی تارا برای تحویل از تیر تا دی ماه سال آینده را از امروز (شنبه) به مدت سه روز آغاز کرد. متقاضایان این محصول به مدت سه روز ( تا دوشنبه ۲۲ دیماه) فرصت دارند تا برای ثبتنام این خودرو در دو مدل دستی و اتوماتیک اقدام کنند.
|