مجله ماشین - نویسنده: نیما مجتهد زاده - عکس: رضا نجفی مهر/ این روزها برای کلاس SL مرسدس بنز دوران سختی محسوب میشود. زیرا مدلی که مدتها نماد قدرت، صلابت و پیشرو بودن بود، در سالهای اخیر افت قابل توجهی را در زمینه محبوبیت و فروش تجربه میکند و از روزهای اوج خود فاصله گرفته است، به طوری که برای مدتی شایعاتی مبنی بر کنار گذاشتن کامل این کلاس شنیده میشد. بدین ترتیب آخرین نسل موفق مدل SL، سری R230 است. با توجه به ورود تعداد نسبتاً بالا از این خودرو به ایران و محبوبیت آن در کشورمان، بد نیست تا در کنار بررسی ویژگی های آن، جایگاهش در بازار داخلی را مرور کنیم. این مطلب با همکاری کلوپ مرسدس بنز ایران تهیه شده است.
بازگشت به دوران انحنا
پس از موفقیت قابل توجه مرسدس بنز با نسل R107، این خودروساز در سال 1989 نسل R129 کلاس SL را معرفی کرد. این مدل با وجود شباهت های ظاهری فراوان به سایر تولیدات وقت کمپانی، هویتی باصلابت و کاملاً مستقل داشت و توانست همانند سلفش برای مدتی مدید در بازار بدرخشد و در خط تولید جا خوش کند.
با این حال قرن بیست و یکم، زمانی کاملاً متفاوت و در عین حال بحرانی برای مرسدس بنز بود. برخی مشکلات فنی محصولات این برند از یک سو و زمزمه های کاهش کیفیت و دوام برخی تولیدات این شرکت از سوی دیگر، سبب شده بود تا عرضه یک SL جدید در ابتدای دهه جدید به امری حیثیتی بدل شود. در عین حال تغییرات شگرفی در سگمنتی که SL نو قرار بود در آن با رقبا روبهرو شود پدید آمده بود و انبوهی از محصولات جدید در راه بودند.
بدین ترتیب ارائه یک مدل کاملاً مدرن و به روز کاملاً حیاتی به نظر میرسید. در سال 2001 بالاخره پس از مدتها انتظار نسل جدید کلاس SL با کد R230 معرفی شد. این مدل از طراحی کاملاً جدیدی سود میجست که به لطف انحناهای فراوان و عناصری نظیر گلگیرهای برجسته، با نسل قبل این ماشین تفاوت چشمگیری داشت. علاوه بر این ضریب پسای بسیار پایین 29/0 نشانگر عزم مرسدس برای توجه به نکات فنی طرح داشت.
چراغ های گرد جلو که در دهه نود برای اولین بار معرفی شده بود، در نسل W203 کلاس C به هم پیوست تا فرمی تازه ایجاد شود که R230 نیز آن را به عاریه گرفت. زبان طراحی جدید مرسدس بنز که به نحوی در W203 آزموده شد، در R230 به بلوغ رسید و از آنجا در سایر محصولات آتی بنز نیز نمود پیدا کرد.
تنوع قابل توجه
شاید مهمترین ویژگی نسل R230 که آن را از تمامی اجدادش متمایز ساخته بود، سقف فلزی تاشو آن بود. مرسدس بنز چندی پیش این نوع سقف را در نسل اول SLK آزموده بود و با توجه به محبوبیت بالای آن، تصمیم گرفته بود تا در نسل جدید SL نیز از آن بهره ببرد.
علاوه بر این، در نسل جدید SL، تنوع یکی از بزرگترین المان ها بود. موردی که در نسلهای قبل کمتر به چشم میخورد و معمولاً ماشین در طول مدت زمان نسبتاً قابل توجه تولیدش، دچار تغییرات و بهروزرسانی های اندکی میشد.
تکنولوژیهای برتری همانند سیستم تعلیق موسوم به ABC، سامانه حفظ فاصله با خودروی جلویی مشهور به Distronic و سیستم ترمز سنسوترونیک (SBC) از جمله مواردی بودند که در این نسل معرفی شدند.
علاوه بر دو به روزرسانی در سالهای 2006 و 2008، پیشرانه های متفاوتی برای آن در نظر گرفته شدند. بین سال های 2002 تا 2006 موتورهای 7/3، 5 و 5/5 لیتری به ترتیب 6، 8 و 12 سیلندر خورجینی برای مدلهای عادی قابل سفارش بودند. از سال 2006 اما نمونه های 5/3 لیتری V6 و 5/5 لیتری V8 جایگزین دو پیشرانه کوچکتر شدند و پس از آن نیز برای مدتی کوتاه موتور 3 لیتری 6 سیلندر قابل سفارش بود. علاوه بر این موتورهای 12 و 8 سیلندر ساخت AMG در نمونههای برتر با کدهایی متفاوت عرضه می شدند. علاوه بر این به چهار ادیشن خاص با نام های IWC (با همکاری ساعت ساز مشهور سوئیسی)، بلک سریز (برترین گونه AMG که تنها از 2008 تا 2011 عرضه شد)، نایت ادیشن (با تم مشکی رنگ) و گرند ادیشن (ویژه 125 امین سال اختراع اتومبیل) میتوان اشاره کرد.
فرار از تیررس برادر کوچک
تنها دو سال پس از عرضه R230 بود که نسل جدید کلاس (CLK (C209/A209 متولد شد. طراحی این خودرو شباهت قابل توجهی به SL داشت و همین امر سبب شد بسیاری انتظار داشته باشند فروش SL تا حد زیادی تحت تاثیر برادر ارزانتر خود قرار گیرد. با این حال موارد متعددی سبب شدند تا SL بتواند حاشیه اطمینان خوبی با CLK داشته باشد.
در وهله اول به جز پیشرانه های قدرتمند باید به سقف فلزی تاشو و ابعاد بزرگتر SL اشاره کرد. مورد مهم تر اما فیس لیفتی بود که در سال 2008 رخ داد. با وجود یک فیس لیفت جزئی در سال 2006، هنوز هم ظاهر CLK و SL بسیار شبیه به یکدیگر بود تا آن که فرم دماغه SL به طور کلی دگرگون شد. به روزرسانی 2008 چراغهای SL را مطابق با زبان طراحی جدید مرسدس و نزدیک به کلاس E و تا حدودی CLS کرد. علاوه بر این جلوپنجره نیز با خلاصه کردن خطوط افقی به تنها یک خط، در ترکیب با سایر اجزای دماغه فرمی تهاجمیتر به SL بخشیده بود. اما مهمتر از همه این فیس لیفت سبب شد تا SL بیش از پیش از CLK دور شود و هویتی مستقلتر داشته باشد. کابین لوکستر و امکانات رفاهی بیشتر SL از دیگر مواردی بودند که آن را از مدل CLK متمایز میکردند.
بازگشت رسمی SL به ایران
SL یکی از محصولات مرسدس است که تا کنون تمامی نسل های آن به کشور وارد شده است. پس از ورود بسیار محدود مدل 300SL در دهه سی شمسی، از اواخر دهه سی شرکت مریخ با وارد کردن مدل 190SL در تیراژی وسیع تر، ایرانیان را با این کلاس نوپا آشنا کرد.
پس از آن و تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، این شرکت با عرضه دو نسل متوالی یعنی W113 (پاگودا) و R107 این کلاس را در ایران زنده نگه داشت. پس از آن و برای بیش از یک دهه، واردات SL به ایران قطع شد تا آن که در دهه هفتاد شمسی، پای نسل جدید این کلاس یعنی R129 به ایران باز شد. با این حال تعداد بسیار انگشت شماری از این مدل به کشورمان وارد شد. همین امر سبب میشود تا نسل R230 اولین مدلی از SL باشد که پس از پیروزی انقلاب اسلامی تعداد قابل توجهی از آن به ایران وارد شده است.
در ابتدا تعداد اندکی از این مدل در قالب خودروهای گذر موقت به کشور آمدند و پس از آن با باز شدن مرزها به روی واردات خودرو در میانه دهه هشتاد شمسی، SL نیز یکی از محصولاتی بود که به ایران وارد میشد. بعدها و با عرضه نمونه فیس لیفت شده، به تدریج تیراژ واردات SL نیز به ایران بالاتر رفت و بدین ترتیب بیشتر نمونه های موجود در بازار ایران، از نوع فیس لیفت شده SL350 و یا SL500 هستند.
محبوب اما نیازمند توجه
از همان ابتدای ورود نسل R230 به ایران، مالکین علاقه زیادی به متمایز کردن ماشین خود نسبت به سایر SLها داشتند. به همین دلیل علاوه بر سفارش پکیجهای مختلف به هنگام خرید، کارگاه های متعددی در تهران و سایر نقاط کشور اقدام به نصب بادی کیت های مختلفی کردند که کیت های مختلفی روی SL نصب میکردند. در بین تمامی کیت ها، نمونه های AMG و یا شبیه به آن از محبوبیت بیشتری برخوردار بودند.
در این بین برخی کیت های خاص و جالب عرضه شده توسط موسسات تیونینگ معتبر نیز دیده میشدند. اما متاسفانه تمامی مالکین نسبت به حفظ اصالت SLها متعهد نبودند و متأسفانه نصب کیتهای متفرقه، رینگ های غیر اصلی و یا تقلبی در نهایت به آفتی بزرگ برای R230های وارد شده به ایران بدل شد. جالب این که این روزها برخلاف انتظار مالکین، در بازار کشورمان نمونه هایی که شرایط نزدیکتری به نمونه های فابریک کارخانه ای دارند، راحتتر خرید و فروش میشوند و خریداران معمولاً گزینه هایی که تغییراتی قابل توجه دارند را در نظر نمیگیرند.
این مورد خصوصاً بیشتر برای نمونه های قدیمیتر و قبل از فیس لیفت صادق است و متأسفانه یافتن یک R230 دست نخورده دشوار شده. علاوه بر این، با توجه به هزینه نسبتاً بالای سرویس و نگهداری، برخی SLها سابقه چندان درخشانی در زمینه سوابق سرویس های ضروری ندارند. این مورد حتی از ظاهر فابریک و دست نخورده نیز اهمیت بیشتری دارد؛ چرا که عدم رسیدگی به مشکلات فنی میتواند مخارجی فضایی برای مالکین در پی داشته باشد.
از مشکلات شایع در این مدل مرسدس بنز میتوان به خرابی مکانیزم سقف فلزی، پوسیدگی (خصوصاً در نمونه های قبل از فیس لیفت)، خرابی سیستم تعلیق موسوم به Active Body Control و روشن شدن چراغ Check Engine به خاطر عدم کارکرد درست شفت بالانس موتور (در نمونههای 6 و 8 سیلندر) اشاره کرد.
دو SL مورد بحث ما از نمونه هایی هستند که به لطف توجه و تلاش های مالکین، در شرایطی آرمانی هستند. نمونه سفید رنگ از نوع SL500 مدل 2009 است که با بادی کیت فابریک مشابه نمونه SL65 AMG شده است. نمونه مشکی رنگ اما یک SL350 مدل 2009 است که لیست بلند بالایی از آپشن ها را به طور فابریک دارد. مواردی مثل ماساژور و گرمکن سرد کن صندلی، کی لس استارت، سقف پانورامیک، سیستم صوتی هارمن کاردون، مموری صندلی، صندلی ارتوپدیک و صندوق عقب برقی از جمله این موارد هستند.
در پایان لازم است تا از آقایان پدرام حقیقی و رامان زحمتکش، مالکین خودروها، که در تهیه این مطلب با مجله ماشین همکاری داشتند تشکر کنیم.